Hoe ga je om met vlooien en teken bij een hond?

Elke hondeneigenaar krijgt er op een gegeven moment mee te maken: teken en vlooien. Deze beestjes kunnen erg vervelend zijn voor je hond en kunnen bovendien gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hier lees je alles over hoe je vlooien en teken bij een hond herkent, voorkomt en verwijdert. Je viervoeter zal je dankbaar zijn!

Vlooien bij een hond

Vlooien leven van het bloed van je hond en nestelen zich graag tussen het haar van de vacht. Wanneer je hond last heeft van vlooien, zal dit ontzettend jeuken. De vlo bijt namelijk in de huid en laat daarbij speeksel achter, wat voor jeuk bij de hond zorgt. Je kunt dan ook zien of je hond vlooien heeft door te kijken of hij last heeft van jeuk, vooral bij het achterwerk en de achterste benen. Een hond met vlooien zal ineens opspringen om zich te krabben, of verwoed over de grond rollen om de jeuk te verlichten. Vlooien zijn met het blote oog bijna niet te zien. Wel kun je de huid van je hond controleren op de vlekjes die de vlooien achterlaten. Als je hond last heeft van rode vlekjes, komen deze vaak door een vlooienbeet. Het is belangrijk om de vlooien goed aan te pakken, aangezien ze je  hond kunnen besmetten met lintworm. Om vlooien te bestrijden kun je gebruikmaken van een vlooienband, anti-vlooienshampoo of vlooiendruppels. Vergeet ook de omgeving, zoals de mand en de favoriete plek op het tapijt van uw hond, niet goed te reinigen. Hier kunnen zich eitjes en larven bevinden.

Teken bij een hond

Een tekenbeet kan je hond buiten oplopen, of het nu in het bos is of gewoon in de achtertuin. Ook teken zuigen het bloed van de hond, maar doen dit door zich als het ware in de huid te begraven. Een teek moet dus nog verwijderd worden na een tekenbeet. Dit is belangrijk, omdat teken verschillende ziektes over kunnen brengen, zoals de ziekte van Lyme. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor je hond. Controleer je hond daarom regelmatig op teken nadat deze buiten is geweest. Een teek verwijder je makkelijk met een tekenhaak of tekentang. Ook kun je actie ondernemen om tekenbeten te voorkomen. Zo zijn er druppels en tekenbanden op de markt te vinden, die ervoor zorgen dat je hond niet of minder snel gebeten wordt door een teek. 

Geef een antwoord